Airconditioning: Basis voor een gezond en comfortabel leefklimaat.

Airconditioning werd vroeger vooral gezien als luxe, maar dat is tegenwoordig behoorlijk veranderd. Door de hedendaagse bouw, veel glas en platte daken, kan zelfs bij weinig zon de temperatuur in uw pand al snel oplopen Vooral in warme vochtige zomers kan het in huis of op kantoor behoorlijk onbehaaglijk worden en in dat geval is airconditioning geen luxe maar een voorwaarde om gezond en fit te blijven.

In deze introductie wordt kort ingegaan op de kenmerken van airconditioning en de vooroordelen die er helaas nog altijd zijn. Daarnaast geven wij u een overzicht van de verschillende systemen die momenteel verkrijgbaar zijn, waar u op moet letten bij de aanschaf en een vuistregel voor het bepalen van de benodigde koelcapaciteit voor een ruimte.

De vooroordelen.

Vooral in ons land heeft airconditioning nog te kampen met een aantal hardnekkige misverstanden. Airconditioners zouden verkoudheid veroorzaken, de lucht uit de airconditioner zou vervuild zijn met bacteriën, waardoor het Sick-building-syndrom wordt veroorzaakt Daarnaast zou een airconditioner veel lawaai produceren en zijn er grote bouwkundige aanpassingen vereist om een systeem te installeren. Niets is minder waar. Uit het navolgende zal blijken waarom.

Niet alleen koelen.

De moderne airconditioners reguleren binnen nauwkeurige grenzen de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte. Bovendien filtert een airconditioner stof en vuil uit de lucht zodat de binnenlucht schoner wordt. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met een actief koolfilter of een elektrostatisch filter waardoor ongewenste luchtjes en tabaksrook worden bestreden. De moderne airconditioner is een geavanceerd apparaat dat kan koelen, verwarmen, ontvochtigen, filteren en verse buitenlucht aan de ruimte toevoegen.Niet te koud.

Het verlagen van de binnentemperatuur tijdens warme dagen is cruciaal om een aangenaam binnenklimaat te creëren. In het algemeen kan worden gesteld dat bij een buitentemperatuur van boven de 25 °C een verschil van 5 °C tussen binnen en buitentemperatuur als comfortabel wordt ervaren. Wordt dit verschil groter dan ervaart men dit snel als onaangenaam en kunnen er klachten ontstaan als hoofdpijn en verkoudheid. Bovendien veroorzaakt een groter temperatuurverschil een hoger energieverbruik. Bij het maken van een koellastberekening voor een bepaalde ruimte gaan ik altijd van het bovenstaande uit.

Luchtcirculatie.

De luchtcirculatie speelt eveneens een belangrijke rol bij het realiseren van een behaaglijk binnenklimaat. Hoe hoger de luchtsnelheid, hoe sneller een mens vocht kwijtraakt. Het resultaat hiervan is een lagere huidtemperatuur wat meteen ook een van de redenen is waarom de ventilator nog steeds populair is. Het probleem met ventilatoren is echter dat ze de ruimtetemperatuur niet verlagen maar door het afgeven van motorwarmte juist langzaam verhogen. Daarnaast hebben ze ook geen effect op de luchtvochtigheid. Het verkoelend effect is veelal van korte duur en veel mensen voelen zich door de hoge luchtsnelheid die een ventilator produceert snel onbehaaglijk. Bij een airconditioner wordt de lucht via regelbare uitblaasopeningen zodanig de ruimte ingestuurd dat er sprake is van een rustige luchtcirculatie, die voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte zorgt.

Luchtvochtigheid.

Naast de luchttemperatuur en de circulatiesnelheid is ook de hoeveelheid vocht in de lucht bepalend voor de uiteindelijke gevoelstemperatuur die mensen in een ruimte ervaren. Een ruimte met een lage luchtvochtigheid voelt veel koeler aan dan een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Zoals wind het effect van koude versterkt, zo versterkt luchtvochtigheid het effect van warmte. De invloed van deze warmte-factor kan behoorlijk groot zijn. De gevoelstemperatuur kan zomaar 5 tot 10 °C oplopen als de vochtigheid van 30 naar 85% stijgt! Een goede airconditioner zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte tussen de 45 en 60% wordt gestabiliseerd.

De werking van een airconditioner.

Een airconditioner zuigt lucht uit de ruimte aan en blaast dit via een koude verdamper (een soort radiator) gekoeld de ruimte weer in. Deze verdamper is gevuld met een koudemiddel dat een aanmerkelijk lagere temperatuur heeft dan de omgevingstemperatuur. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koudemiddel in de verdamper opgewarmd waardoor gas ontstaat. Dit gas wordt door de compressor uit de verdamper gezogen en vervolgens onder hoge druk en temperatuur naar de condensor gevoerd. In de condensor wordt de opgenomen warmte afgestaan aan de buitenlucht waardoor het gas weer afkoelt en condenseert. Zo ontstaat weer koude vloeistof die naar de verdamper wordt gevoerd om een nieuwe hoeveelheid lucht te koelen. Het gas wordt dus net zolang in een gesloten circuit rondgepompt totdat de ingestelde ruimtetemperatuur bereikt is. Door het afkoelen van de lucht in de ruimte zal de in de lucht aanwezige waterdamp op de verdamper condenseren met als gevolg dat de luchtvochtigheid in de ruimte afneemt. Het condenswater dat ontstaat kan opgevangen worden in een reservoir dat regelmatig moet worden geleegd of automatisch naar buiten worden afgevoerd.

Soorten airconditioning.

 • Split airconditioners.
  Split systemen behoren tot de meest geavanceerde airconditioners van dit moment. Ze zijn leverbaar in vele capaciteiten waardoor ze geschikt zijn voor het economisch koelen van vrijwel iedere ruimte. Zoals de naam al aangeeft is bij de split airconditioner sprake van twee gescheiden onderdelen, te weten een binnen- en een buitenunit. De binnenunit is een fraai vormgegeven compacte eenheid die in de te koelen ruimte wordt geplaatst. In de binnenunit vind u de verdamper, het filter en de ventilator. De binnenunit is leverbaar in wand-, vloer- en plafond uitvoering waardoor voor iedere ruimte een oplossing beschikbaar is. De gekoelde lucht wordt via instelbare uitblaasopeningen de ruimte ingeblazen. Door gebruik te maken van speciale regelbare ventilatoren produceren de moderne systemen slechts een minimum aan geluid. Tegenwoordig zijn de meeste systemen voorzien van een infrarood afstandsbediening waarmee de belangrijkste functies kunnen worden ingesteld.
  De binnenunit van de split airconditioner is middels dunne leidingen verbonden met de buitenunit waarin onder meer de condensor en de compressor zijn ondergebracht. De buitenunit wordt tegen een buitenmuur of bijvoorbeeld op het dak gemonteerd. Ook de buitenunit is door het speciale ontwerp zeer stil.
   
 • Multi-split airconditioners.
  Wil men meerdere ruimten gelijktijdig koelen dan zijn hiervoor zogeheten multi-split systemen beschikbaar. Hierbij wordt een grotere buitenunit gecombineerd met verschillende binnenunits. Iedere binnenunit blijft echter onafhankelijk regelbaar. Bovendien blijft het aantal buitenunits op deze manier beperkt.
   

Selectie van het gewenste airconditioning systeem.

Ik hecht er veel belang aan de situatie bij u ter plaatse op te nemen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en daarnaast is dit natuurlijk een uitstekende gelegenheid om uw vragen en wensen aan ons voor te leggen. Tijdens mijn bezoek nemen wij de diverse alternatieven en (on)mogelijkheden met u door. Vervolgens inventariseren wij de gegevens die nodig zijn voor onze koellastberekening waarmee we de benodigde koelcapaciteit kunnen bepalen. Een afspraak met onze adviseur is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos. Indien gewenst kan de afspraak ook buiten de gangbare werktijden gemaakt worden.
Ik selecteer per project het model dat het beste in uw situatie en, niet te vergeten, uw budget past.

De installatie van een airconditioning systeem.

De installatie van het systeem kan meestal per ruimte in een dag plaatsvinden. Door de geringe dikte van het leidingwerk zijn in de meeste gevallen slechts minimale bouwkundige aanpassingen noodzakelijk. Deze aanpassingen voeren wij voor u uit en zijn in onze prijs inbegrepen. Mocht het toch nodig zijn wat grotere aanpassingen op bouwkundig- of elektrotechnisch gebied uit te voeren dan wordt dit van te voren door ons aangegeven. De uitvoering hiervan kunnen wij, wanneer u dat wenst, wel coördineren zodat u te maken heeft met slechts één aanspreekpunt. Wel zo praktisch! Na installatie kunt u het systeem direct gebruiken.

Een offerte voor uw situatie?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor uw situatie!
Bellen mag natuurlijk ook: we zijn telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 18:00 uur.
Zondags gesloten.

Coolaction vof

Nobelstraat 33-12

3846 CE Harderwijk

0341494303

www.coolaction.nl

 

Direct contact! Bel: 0341- 494303

Ga naar boven